Var hållbar både för jorden och plånboken

Att spara pengar behöver inte kännas som världens jobbigaste grej. Det handlar egentligen om att använda det du redan har och ta tillvara på det så mycket du kan. Att köpa nytt bara för köpandets skull är inte bra för varken vår jord, vår miljö eller plånboken – men det kan vara svårt att veta hur du ska gå tillväga. Här får du därför reda på mer om vad du kan göra för att både vår jord och din plånbok ska hålla längre.

Sälj sådant du inte använder

Om du har massa grejer hemma som bara står och dammar är det bättre att de kommer till användning hos någon annan. Sälj exempelvis ditt föredetta men ändå fina soffbord som bara tar plats i förrådet.

Eller ge bort den där jackan som du hade tänkt skulle passa men som bara hänger på en galge. När du säljer sådant du inte längre använder eller behöver kan du tjäna pengar och göra någon annan glad. Dessutom mår jorden bra av att vi tar tillvara på och återanvänder de saker vi redan tillverkat med hjälp av jordens resurser.

Köp sådant andra inte använder

Världen är på sin bristningsgräns när det kommer till hur mycket nyproduktion den klarar av. Därför är det inte bara viktigt att sälja vidare saker som du inte längre använder – utan även att köpa sådant som du behöver men andra inte längre använder. Till exempel kan du hitta ett par vackra champagneglas på en second hand-butik för ett billigt pris, eller så kanske du hittar en cool och unik vas. Bra både för jorden och plånboken!