Klara ekonomin som student

Hur klarar man sig egentligen som student rent ekonomiskt? Just denna tid i livet är känd för att vara den tid då de flesta har som allra minst pengar. Man lever på ett lån och ska betala allt ifrån bostad och mat till saker som en eventuell bil. För att få ihop detta pussel så är det viktigt att man gör en budget som man håller sig till. Planera alla köp och ha även en plan för vad du gör om du får oväntade utgifter så kommer allt lösa sig månad för månad.

Det de allra flesta studenter snålar in på för att spara några kronor är maten. Många säger sig leva på snabbnudlar och annan burkmat vilket inte alls är hållbart. Om man ska orka studera så måste man äta riktig mat, inte bara halvfabrikat och liknande. Ett tips är att fundera på om det går att byta ut vissa ingredienser i maträtterna du vill laga till billigare alternativ. Om du ska göra en köttfärssås så kan du t.ex. halvera mängden köttfärs och istället blanda i t.ex. bönor eller vitkål. En annan smart sak är att kolla efter produkter märkta med svinnsmart när man är på affären. Detta är produkter som har nedsatt pris på grund av kort datum, men som förmodligen håller längre än vad som står på bäst före.

Försök jämna ut kostnaderna på alla dina utgifter. På så sätt kommer du inte behöva snåla in sådär otroligt mycket på exempelvis mat och kan istället laga näringsrika maträtter som gör att du orkar med dina studier.