Hur sätter man upp en budget?

Om du har en lägre budget att hålla fast vid eller prioriterar att spara pengar till en framtida resa eller renovering så kommer det vara enklare att nå dina mål om du sätter upp en tydlig budget. 

Hur den ska se ut och hur mycket pengar du har att röra dig med är dock högst individuellt och bör baseras på framförallt dina intäkter. Tjänar du mer så kan du såklart spara mer och kan vara lite mer lös i din budget. Men har du en lägre inkomst så kanske du istället måste ha en mer strikt plan i åtanke. Här hjälper vi dig att sätta upp en budget som gör att du enkelt kan nå dina sparmål och sedan fira med champagneglas och en härlig resa.

Hitta en ekonomisk balans

Det första du måste göra är att räkna ut vilka frekventa utgifter som du har varje månad. Detta kan vara till exempel hur mycket hyra du betalar för din lägenhet, din fasta kostnad för elektricitet och bredband, samt kanske även vad du betalar för din TV och olika prenumerationer. 

Fördelen är att detta kommer att ge dig en väldigt tydlig överblick på din ekonomiska situation och ge dig en bättre balans. 

Få koll på dina utgifter

Dessutom kanske du hittar frekventa utgifter som du faktiskt kan ta bort helt för konton du inte längre använder eller försäkringar för saker som du längre inte äger. Därefter kan du väga in detta med den lön som du brukar få in varje månad och kan då se på ett ungefär hur mycket du har att röra dig med därefter.